Fitheid Beekdaelen onder de loep

Oktober en november stonden in het teken van fitheidstesten. Nuth beweegt Nuth organiseerde in Vaesrade, Nuth, Schimmert en Hulsberg fitheidstesten voor 60-plussers.

Op acht verschillende dagen konden inwoners uit de voormalige gemeente Nuth deelnemen aan een fitheidstest in een van de vier kernen. Door de lokale setting konden inwoners dicht bij huis deelnemen aan de test. “Ik vind het een goed moment om te kijken of ik fit genoeg ben”, aldus een enthousiaste deelnemer.

De fitheid van de deelnemers is goed!

Tijdens de test werden lichaamsmetingen zoals lengte, gewicht, vetpercentage en middelomtrek gemeten. Maar ook de bloeddruk, de saturatie en de hartslag. De fitheid van de deelnemers is goed! Ongeveer 77% is op basis van lichaamsmetingen gezond. Om de motorische vaardigheden te testen werden lenigheid, balans en snelheid, kracht en conditietesten uitgevoerd. Ook hier zien we dat de 88% van de deelnemers nog lenig is en weinig risico loopt om te vallen.

 

Bekijk hier de resultaten van de fitheidstesten Nuth beweegt Nuth.

 

 

Na afloop werden de resultaten besproken tijdens een adviesgesprek. Ook werden er vragen rondom sport- en beweegmogelijkheden en voeding beantwoordt. “Het is goed voor ouderen om te checken hoe zij er voor staan. Sommige ouderen zijn fit, bewegen voldoende en willen gewoon weten of ze echt goed bezig zijn. Een andere groep ouderen heeft net een zetje in de rug nodig. Met de resultaten van de fitheidstest en de adviesgesprekken hopen we dat ouderen de stap nemen om meer te gaan bewegen”, aldus beweegcoach Ken.

In samenwerking met lokale partners en fysiotherapeuten hebben circa 90 mensen tussen de leeftijd 40 jaar en 90 jaar meegedaan met de fitheidstesten.