Terugblik netwerkbijeenkomst ‘Samen verder’ – JOGG Beekdaelen

Op 17 april jl. vond de (tweede) netwerkbijeenkomst plaats van JOGG Beekdaelen bij BMV de Henkhof in Merkelbeek. In aanwezigheid van ongeveer 50 deelnemers opende Jaap de Graaf (gespreksleider en JOGG-expert) samen met wethouder John Essers de bijeenkomst.

De JOGG-aanpak is in Nuth in 2016 en in Schinnen en Onderbanken in 2017 gestart. De nieuwe gemeente Beekdaelen wil graag samen verder met de aanpak om kinderen in de gemeente uit te dagen gezond te leven door te bewegen en gezond te drinken en teeten. Er is in de afgelopen periode veel gebeurd, vooral op scholen. Drie presentaties met voorbeelden uit de praktijk illustreerden dit. Allemaal voorbeelden die bijdragen aan een gezondere omgeving voor de jeugd in Beekdaelen!

Verder bestond de bijeenkomst uit 2 workshops. In de eerste workshop bespraken de deelnemers hun droombeeld voor de jeugd; welke kansen en ontwikkelingen zijn er voor de (nabije) toekomst? Belangrijke conclusie hieruit: verschillende activiteiten, maar ook doelgroepen (jong en oud) met elkaar verbinden. Ook het accent op ‘belevend’ leren werd vaak genoemd. Dus niet alleen vertellen en leren over bijvoorbeeld gezonde voeding, maar juist proeven, voelen, beleven!

In de tweede workshop behandelde Tessa de Groot (W&I-Group) de vragen: ‘Wie zit er tegenover je?’ Hoe betrek je ouders bij een project, bij verandering van leefstijl? Hoe benader je ze? Welke middelen gebruik je? Iedere ouder is anders en zul je daarom op een andere manier in beweging krijgen.

Nuth beweegt Nuth - Terugblik netwerkbijeenkomst ‘Samen verder’

Een oudersegmentatiemodel kan daarbij helpen. Het doel van het model is om inzicht te krijgen in verschillende drijfveren van ouders en handvaten te bieden om de verschillende type ouders optimaal te bereiken. Tessa de Groot nam de deelnemers mee in het verhaal over marketing, 9 persona’s en hoe je deze in de praktijk tegenkomt en kunt herkennen. Mensen reageren voornamelijk op emoties en niet op feiten, belangrijk om te weten als je ouders gaat benaderen. Een zeer leerzame sessie. Een vervolg is welkom: ’hoe zet je deze kennis nu om in praktische toepassingen’.

Een goed gevulde avond met een enthousiast en actief netwerk.
Zelf ideeën? Vertel ze verder en zoek de verbinding!

Elvera Weusten (elvera@nuthbeweegtnuth)
Judith Aerdts (judith.aerdts@ggdzl.nl)
JOGG-regisseurs Beekdaelen