Anita beweegt Nuth

Dit is Anita Slakhorst van Quick'72/Schimmert, nieuwste supporter van Nuth beweegt Nuth. Elke week brengt ze met tafeltennis 50-plussers in beweging.

“Blij verrast, waren we toen onze ViTTO-groep binnen de kortste keren was gevuld”, vertelt Anita. “In samenwerking met KBO Schimmert en Nuth beweegt Nuth hebben we een zes-weekse tafeltenniscursus georganiseerd voor ouderen om te inventariseren of er genoeg animo is voor een beweeggroep. En of die er is! Bijna iedereen is vanuit de cursus doorgestroomd naar de beweeggroep. Nu komen we elke maandagochtend samen in beweging.”

Aanmeldingen kwamen van alle kanten


Quick'72/Schimmert is samen met de Nationale Tafeltennisbond een pilot gestart. “Zij hebben ons handvatten gegeven en samen met ons gekeken wat de doelgroep wel en niet wil. Wij hadden verwacht om te starten met een groepje van zes mensen. Maar de aanmeldingen kwamen van alle kanten.” Ze zijn er zelfs aan het denken om de ViTTO groep uit te breiden. “Al zijn we daarvoor afhankelijk van onze vrijwilligers. Net als veel andere verenigingen, hebben we de uitdaging om vrijwilligers te vinden die overdag training kunnen geven.”

Iedereen kan meedoen


Tafeltennis is volgens Anita de ideale sport voor ouderen. “Het is een zeer gedifferentieerde groep, maar dat is niet erg, want iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Na een half uurtje warming-up, zonder tafel met verschillende oefeningen, gaan we aan de slag. Mensen zijn enorm enthousiast en leergierig. Sommigen zijn zelfs al doorgestroomd naar de recreantengroep waar ze vrij kunnen spelen." Maar het is meer dan alleen de training op zich. "Het klikt onderling in de groep erg goed. Na de training is er altijd een moment voor een kop koffie of thee waar verhalen gedeeld worden en telefoonnummers worden uitgewisseld. Er zijn zelfs al een aantal senioren gaan kijken naar de kampioenhuldiging van de jeugd. We zijn een kleine vereniging en dat maakt dat we erg betrokken zijn naar elkaar toe. En dat is erg waardevol.”

Nuth beweegt Nuth - Anita beweegt Nuth

Energie uit de sport én anderen


Zelf is Anita ook fanatiek tafeltennisser. “Vroeger stond ik vooral aan de tafel en speelde ik competitie. Tegenwoordig met een drukke baan en drie kinderen is dat helaas niet meer te doen. Daarom train ik nu anderen. Zelf doe ik ook altijd mee, dus eigenlijk is dat gelijk ook mijn sportuurtje.” Bewegen is voor haar erg belangrijk. “Met tafeltennis werk je onder andere aan je conditie, je kracht en je coördinatie. Maar het is ook hersen- en geheugentraining. Ik voel me enorm fit én haal veel energie uit het enthousiasme van anderen.”