Basisschool De Bolster over op water

Basisschool De Bolster in Nuth stimuleert de kinderen om meer water drinken. Ze hebben een eigen watermachine én de leerlingen krijgen komend schooljaar les van een voedingscoach. Ook De Grote Watershow op de Bolster was een spetterend succes. Directeur Frank Feron vertelt.

Hoe stimuleren jullie water drinken op school?

“We willen dat de kinderen meer water drinken, dat is gezond voor ze. Beter voor hun gewicht én tanden. We hebben daarom een watermachine gekocht. De kinderen hebben een eigen bidon gekregen, zodat ze elke dag water kunnen tappen bij de watermachine. Met name bij hogere temperaturen wordt veel gebruik gemaakt van de machine. Het drinkwater is namelijk gekoeld en daardoor extra lekker! De watermachine is vorig jaar tijdens een groot feest onthuld en in gebruik genomen.

Daarnaast hebben we in de groepen 5 t/m 8 de De Grote Watershow op de Bolster georganiseerd in samenwerking met Nuth beweegt Nuth. De kinderen werden uitgedaagd om een idee te bedenken om meer mensen water te laten drinken en meer te bewegen. Het winnende idee uit groep 5 wordt nu uitgevoerd: De Grote Waterpretdag. We wilden met de Watershow water drinken promoten én een eens een andere onderwijsvorm gebruiken: kinderen waren volledig zelf verantwoordelijk voor hun idee. Zo willen we de betrokkenheid van kinderen bij het onderwijs nog meer vergroten.

Ook in het nieuwe schooljaar gaan we weer aan de slag met een gezonde leefstijl. Alle groepen krijgen tijdens het schooljaar (smaak)les van een voedingscoach over voeding én drinken in relatie tot gezondheid. Mogelijk gemaakt dankzij de Innovatieprikkel Jij beweegt Nuth."

Hoe zijn de reacties?

“Kinderen reageren enthousiast en gebruiken de watermachine veel. Maar nog niet door iedereen. Het blijft een aanpak die telkens weer onder de aandacht gebracht moet worden, bij de kinderen én ouders. Ouders worden komend schooljaar actiever betrokken. We organiseren dan een informatieavond met de voedingscoach die komt vertellen over gezonde voeding. Ook de leerkrachten zien het belang hiervan in en weten dit te verwerken in hun lessen. We blijven er zeker mee doorgaan, omdat we allemaal baat hebben bij gezonde en gelukkige kinderen. We omarmen dan ook de aanpak van Nuth beweegt Nuth. Samen met elkaar, verenigingen, bedrijfsleven en scholen kunnen we werken aan een gezonde, duurzame en actieve gemeente. We zijn hier trotse partner in. We ervaren deze samenwerking als een positieve steun in de rug om hier als basisschool enthousiast mee verder te gaan!”