Lief, leed én beweging in Wijnandsrade

Beweegcoach Elvera nam een kijkje bij Meer Bewegen voor Ouderen in Wijnandsrade. Nieuwsgierig naar wat MBvO is, maar vooral hoe de deelnemers dit beleven. Ze sprak met de enthousiaste Lieke Driessen (88) en Fien Gerards (92) uit Wijnandsrade.

“We verheugen ons elke keer weer om te gaan bewegen en gaan eigenlijk nooit met tegenzin”. Het houdt ons fit en het leuke is dat we elke week andere oefeningen doen, bijvoorbeeld met een bal”, vertelt Lieke. Fien vult aan: “Ik kan niet meer lang lopen en dan mag ik een stoel gebruiken. Zo kan iedereen op zijn of haar manier toch meedoen”. De beweeglessen zitten vol oefeningen, maar ook spelletjes en geheugentrainingen. “We moeten ook flink nadenken bij sommige oefeningen. Zo trainen we niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein. Aan het eind van de les voelen we dat we goed gewerkt hebben!”

Maar dat is nog niet alles. De dames bewegen nog meer. Ze gaan vaak op pad met Vrouwen in Beweging én zorgen ervoor dat ze ook thuis lekker bezig blijven. Lieke: “Als ik soms lang stilzit, doe ik tussendoor wat oefeningen van de MBvO. En als ik de trap op ga, neem ik altijd de tips van onze trainster Tiny mee. Zo kom ik veilig boven en beneden.”

De dames vertellen aan een stuk door. Ook tijdens de les. “We kletsen veel en moeten ons af en toe inhouden en weer focussen op de les”, lacht Lieke. Maar het bij elkaar komen en ontmoeten, is enorm belangrijk bij MBvO. “We hebben als groep al veel meegemaakt; het verlies van familieleden, maar ook de geboorte van kleinkinderen. We delen lief en leed met elkaar”. Het is vooral ook gezellig. “Als iemand jarig is, wordt gezongen en getrakteerd”, vertelt Fien, "Zoals vandaag. Een van de deelnemers is 90 geworden!" De deelnemers stimuleren elkaar om mee te doen. “Ook als iemand even niet kan bewegen, dan komen ze toch vaak naar de les voor de gezelligheid en om een praatje te maken. En als iemand ziek is, dan sturen we een kaartje. De groep staat altijd voor elkaar klaar”.