Samen bewegen maakt gelukkig

Lija zit vol energie en heeft een sterke mening ook over het belang van bewegen. “Bewegen is altijd goed. Te veel zitten achter computer is niet goed”.

Lekker wandelen met lol en plezier


Lija woont bij woonvorm De Wissel in Nuth. Ze houdt van tuinieren en helpt bij de boerderij. Ze is veel onderweg en wandelt met de fotocamera in de aanslag. Dat doet ze graag alleen, maar ze gaat ook met de wandelingen van De Wissel mee. “Dat is altijd gezellig. We zingen tijdens het wandelen en hebben lol. Het is altijd met andere mensen samen, dat is leuk”.  Zo komt Lija onder de mensen. “Ik leer andere mensen en culturen kennen”. Roy van Radar vult aan: “Als onze cliënten een actieve en leuke middag hebben, dan hebben ze het er nog lang over. Ze hebben wel een duwtje in de rug nodig, maar als ze eenmaal meedoen beleven ze veel plezier en zijn ze lekker bezig”. Lija is altijd in voor een wandeling, net als de vele anderen die met de wandelingen van de Wissel meegaan. “Gezellig samenzijn staat voorop. Iedereen maakt een praatje met elkaar en ze stappen even uit hun eigen omgeving”, vertelt Angelique (MEE).

In balans


Lija is nog hartstikke fit en energiek. Ze laat ons zien hoe lenig ze nog is. “Ik voel me jonger dan ik ben! Gezondheid is belangrijk, maar ook het verstand. Dat moet in balans zijn, voor iedereen”. Ze vindt het verschrikkelijk om de hele dag binnen achter de gordijnen te zitten. “Daarom kom ik veel buiten en help ik op de boerderij en in een bloemenzaak. Ik ben lang ziek geweest en was blij dat ik weer naar buiten kon. Ook probeer ik anderen mee te nemen als ik ga wandelen, dat lukt soms. En als ze niet mee willen, is dat ook prima. Ik ga toch!”

Samen voor elkaar zorgen


Lija vindt het belangrijk dat we voor elkaar zorgen. “We moeten goed met elkaar omgaan, dan komt de rest vanzelf. Gewoon normaal doen en samen komen”. Dat kan door samen te bewegen en elkaar zo beter te leren kennen. “Leuk met elkaar omgaan, dan zijn we gelukkig”. Radar zorgt er voor dat mensen zoals Lija kunnen meedoen aan alles wat er speelt in Nuth. “We brengen mensen samen om elkaar te ontmoeten en onderdeel te laten zijn van de gemeenschap. Zo horen zij er ook bij”, vertelt Roy.

Nuth beweegt Nuth en Radar werken samen om mensen met beperking bij elkaar en in beweging te brengen. Meerdere keren per jaar worden wandelingen georganiseerd waar steeds meer inwoners uit Nuth, waaronder ook mantelzorgers en statushouders, aan meedoen.