Supporters Roy en Stef

We hebben er weer nieuwe supporters bij: Roy Meijers van Radar in Nuth en Stef Keulen van IVN Nuth. Samen met Nuth beweegt Nuth brengen zij bewoners van De Wissel in beweging.

Een aantal keer per jaar gaan we met de bewoners van De Wissel wandelen in Nuth. Een middagje samen wandelen onder enthousiaste begeleiding van een gids van IVN. Stef neemt de mensen mee en vertelt ze over de natuur en de omgeving. “Ik vind het leuk om anderen wat te leren. Zelf leer ik ook nog elke dag. Dat maakt het erg leuk”, zo vertelt Stef. “Door met onze mensen naar buiten te gaan, maken ze kennis met de buurt en leren ze zelf dingen ontdekken”, vult Roy hem aan.

Samen genieten


Roy vertelt dat het voor de bewoners erg belangrijk is om in beweging te komen en te blijven. “Soms moet je er een aantal aansporen om mee te gaan. Maar tijdens en na de wandeling genieten ze merkbaar”. Niet alleen bewoners, maar steeds meer andere geïnteresseerden en wandelaars gaan mee. Zo maken de deelnemers contact met elkaar en met de buurt. “Vaak gaan dezelfde mensen mee. Dat zorgt voor herkenning en je merkt dat ze samen al snel herinneringen ophalen. Dat is erg mooi om te zien”, vertelt Roy.

Ontsnappen aan beperking


Per keer lopen er zo’n 25 wandelaars mee. De wandeling maakt dat de deelnemers even kunnen ontsnappen aan hun beperking. “Ik probeer ze op hun plek te laten voelen, want ook zij horen erbij en kunnen meedoen”, vertelt Stef. Het is voor de bewoners meer dan een wandeling. Het is een gezellig samen zijn en ze zijn er even tussenuit. “En dat is het belangrijkste. Mensen die niet vanuit zichzelf praten, worden aangesproken. Dat zorgt voor een stukje verbinding”.

Door bewegen elkaar leren kennen


“We hebben ondertussen een vaste groep wandelaars, die elke keer mee gaan. Ook verwanten van hen gaan vaker mee. En we sporen ook anderen aan mee te wandelen, zoals mantelzorgers en statushouders. Ook zij willen er af en toe lekker tussenuit of onder de mensen komen om een praatje te maken. Samen proberen we het aantal deelnemers uit te breiden en nog meer verbindingen te leggen in Nuth”, aldus Roy. “Want door samen bewegen leer je elkaar beter kennen”.